Снимка: архив Reuters
fallback

Днес може да се окаже исторически ден. Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Гравитационната Обсерватория LIGO ще се съберат във Вашингтон, за да актуализират информация за усилията си по засичането на космическия феномен гравитационни вълни.

Тази "актуализация" може да се окаже едно от най-важните научни открития, поне за това десетилетие. Същността на откритието е наблюдаването на това как две черни дупки се сблъскват или как една черна дупка поглъща неутронна звезда - най-плътния обект в космоса след черните дупки, и какво се отделя в космоса при такова взаимодействие.
 
Теорията за съществуването на гравитационните вълни е направена от Алберт Айнщайн преди 100 години, когато той предрича, че при споменатите по-горе сблъсъци масата се ускорява и генерира невидими вълни - гравитационни вълни.
 
Например, когато две черни дупки са на път да се слеят, спираловидното им движение една към друга ускорява процеса и създава въпросните гравитационни вълни, които проникват в космоса и си взаимодействат с време-пространството, точно както при хвърляне на камък в езеро.
 
Теорията до днешен ден не е потвърдена, тъй като никой не е успял да засече гравитационна вълна. Откриването на гравитационните вълни без съмнение може да говори за това, че Големият взрив наистина се е случил, а в първите части от секундата след неговото начало е започнал процесът по космическа инфлация или бързо (практически моментално) разширение на време-пространството.
 
Ако машината на LIGO успее да засече гравитационни вълни, то това ще се окаже основополагащо за изследването на това как материята се държи в една неутронна звезда, какво предизвиква експлозията на свръхнова и как най-ярките събития във Вселената - гама лъчите, се появяват.
 
Събитието може да се гледа на живо в YouTube от 17:15 българско време ето тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

dn13

преди 8 години

До пфГлупостта на това изказване а е просто умопомрачителна

13

dn13

преди 8 години

До алхимикаХе, хе домораслите "експерти" се изказаха.

12

dn13

преди 8 години

До Анонимен 20Oсновните проблеми на човечеството се дължат на невероятната глупост на такива като теб.

fallback