Снимка: Reuters. архив
fallback

Човечеството е в риск от опасностите, които създава самото то, заяви професор Стивън Хокинг пред BBC.

Ядрената война, глобалното затопляне и генно изобретените и модифицирани вируси са сред опасностите, които знаменитият учен откроява.

По думите на професора, прогресът на науката и технологиите ще създаде нови пътища, които човечеството може да обърка.

Хокинг прогнозира, че човечеството в крайна сметка ще създаде колонии на други планети, за да оцелее.

"Въпреки че шансът за бедствие, което да унищожи Земята е малък, това все ще се случи в близките хиляди и десетки хиляди години", коментира той.

"До това време ние ще сме вече в Космоса, ще сме достигнали други галактики, така че катастрофата на Земята не означава край на човешката раса", обясни професор Хокинг.

Ученият обаче беше категоричен, че тези колонии няма да са факт в близките 100 години и призова човечеството да бъде много внимателно до тогава.

Парадоксалното тук, отбелязва BBC, е, че учен идентифицира научният прогрес като основен източник на нови заплахи. Но това не е нещо ново - в предишно интервю професор Хокинг коментира, че изкуствения интелект може да стане достатъчно мощен, за да заличи човешката раса. Въпреки това обаче професорът е оптимист.

"Ние няма да спрем с прогреса, трябва да разпознаваме опасностите и да ги контролираме", коментира ученият.

Стивън Хокинг посъветва младите учени да не спират да се възхищават на вселената. Но той също така заяви, че бъдещите поколения изследователи трябва да са наясно как научно-техническия прогрес променя света. Младите учени трябва да са тези, които да помагат на света да разбират науката.

"Важно е да се гарантира, че тези промени са в правилна посока. В едно демократично общество това означава, че всеки трябва да има основни познания в науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето", заяви Хокинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

анонимен

преди 8 години

АКО МУ СЕ ПРИСАДИ ДРУГА ГЛАВА ЩЕ МИСЛИ ПО ДРУГ НАЧИН НАПРИМЕР ЛУКОВА ГЛАВА

55

хахахахха

преди 8 години

Жестоко греши .човека!!!Не е включил българите в уравнението......а това е фатална грешка!!!

54

Ал

преди 8 години

Неокомунизма надига глава,или може би е като лебедова песен ,но ако някой ще унищожи човечеството са точно такива умници като него и цялата необолшевишка кохорта в Давос.Ние сме в ръцете само на Бог ,а той е казал какво ще бъде един ден .Гости сме и гости ще си останем на Земята. Климата -измислена тема за прикриване на провалени политици като Обама. Климатът никога не може да бъде контролиран от човека.

fallback