Снимка: Reuters

Вълнист мамут, намерен в руския пермафрост с нарези по костите и бивните, е убит за храна преди около 45 000 години, т.е. в Арктика са живели хора около 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи в. "Индипендънт".

Мамутът, намерен през 2012 г., е умрял на източния бряг на р. Енисей в Северен Сибир. Той е най-ранното доказателство, че толкова на север са живели хора. Откритието може да промени датите, когато човекът е преминал за пръв път по Беринговия мост, за да стигне до Новия свят.

По скелета на мамута и запазените меки тъкани има несъмнени следи от примитивни оръжия, направени от кост и камък, казаха учените, ръководени от Владимир Путилко от Института за История на материалната култура в Санкт Петербург.

Въглеродното датиране определи възрастта му на 45 000 години, с 10 000 години преди досегашните най-ранни доказателства за човешка дейност в района.

Анализ на скелета показва, че е отрязан езикът - вероятно за ритуал или като деликатес. Удари в основата на тялото са предизвикали тежко кървене. Така обикновено се убиват слоновете от местни хора в Африка. Вероятно мамутът е убит, докато е излизал от реката. Той не се е борил.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase