Снимка: архив Reuters

Китай официално пристъпи към подготовката на нов етап за усвояване на Луната, като през 2018 година на обратната й страна трябва да кацне космическият апарат "Чанъе-4" , предаде ТАСС.

"Далечната страна на Луната не е видима от Земята заради действието на гравитационните сили и тя никога не е била усвоявана от хората. Мисията "Чанъе-4" ще бъде първата подобна експедиция в историята на човечеството", заяви ръководителят на лунните изследвания към Държавното управление за отбранителна наука, техники и промишленост Лю Цзинчжун. По неговите думи Китай с гордост демонстрира високата степен на своите научни знания и технологии, необходими за осъществяването на подобен проект, пише БТА.

През месец декември 2013 година модулът "Чанъе-3" извърши меко кацане на лунната повърхност и до ден днешен предава информация на Земята. "Чанъе-4" ще бъде аналогичен апарат, но ще бъде способен да издържа на по-големи натоварвания. По време на неговата мисия той ще изучи геологичните структури на обратната страна на Луната.

В по-далечен план чрез "Чанъе-5" Китай планира да влезе в лунна орбита, да осъществи кацане и да се завърне на Земята. Серията апарати "Чанъе" е кръстена в чест на лунната богиня от китайската митология припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase