Снимка: архив, Reuters
fallback

НАСА сключи договор с компанията "Боинг" за втори полет на новия й пилотиран космически кораб Си Ес Ти-100 "Старлайнер" до Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на информация на НАСА.

През май бе постигната договореност за първия полет до орбиталния комплекс на новия космически апарат, който трябва да бъде готов през 2017 година. 

През ноември НАСА сключи договор и с компанията "Спейс Екс" за полети до МКС с пилотирания й космически кораб "Дракон". Също като "Старлайнер" и той още се доразработва. Така "Боинг" и "Спейс Екс" са получили "три от четирите гарантирани поръчки" за полети на американски астронавти до станцията, съобщиха от НАСА.

Сумата на сделките не се споменава. Миналата година обаче, когато двете компании победиха в конкурса за изграждане на пилотирани космически кораби, държавата им отпусна бюджет в размер на 4,2 и и 2,6 млрд. долара.

"Когато НАСА им издаде летните сертификати, Си Ес Ти-100 "Старлайнер" на компанията "Боинг" и пилотираният "Дракон" на компанията "Спейс Екс" ще могат да извършват всяка година по два полета до МКС" - заявиха от НАСА.

Според предварителната договореност всеки кораб ще може да извършва от 2 до 6 полета до МКС, която е решено да бъде в експлоатация най-малко до 2024 година.

Двете компании трябва да завършат проектите си до края на 2017година, за да може приблизително след година да приключат с изпитателните полети и да пристъпят към транспортирането на екипажи на МКС. Дотогава ще бъдат използвани руските ракети "Союз".

През август НАСА удължи споразумението си с Роскосмос, заплащайки още 490 млн. долара за шест места на "Союз" за периода до края на 2018 г.

Американците започнаха да летят до МКС с руски космически кораби от 2012 година, след като бе спряна експлоатацията на американските совалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 8 години

До ей, 144Той и Хитлер така си е казвал,ама...

77

ей, 144

преди 8 години

144,каква база на луната през 2030 бе бунак? ТОГАВА НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА РУСИЯ.

76

Шаринкова

преди 8 години

Ситния Бъзльо днес няма пресконференция.Скука,няма налудничави муцуни и бисери.

fallback