Снимка: Reuters, архив

Китай изстреля днес в космоса първия си спътник за изучаване на тъмната материя, съобщи Синхуа.

Стартът бе осъществен от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу с помощта на ракетата-носител Changzheng-2D ("Чанчжън-2Ди" - "Великият поход -2Ди").

Спътникът DAMPE (Dark Matter Particle Explorer) ще бъде изведен на слънчево-синхронна орбита на височина от 500 км и ще наблюдава в космоса частици с голяма енергия.

През първите две години апаратът ще изучава цялото космическо пространство, а след това ще се фокусира върху тези сегменти в космоса, в които е най-вероятно да се наблюдава тъмна материя.

Информацията от спътника ще бъде изучавана от над 100 специалисти на Земята. Очаква се предварителните резултати от изследванията да бъдат публикувани през втората половина на 2016 година.

Тъмна материя е понятие от астрофизиката и космологията, означаващо материя, която е недостъпна за наблюдение със съвременните методи (нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни) и е с неизвестен състав. Тя се проявява в гравитационните си въздействия върху видимата материя, влияейки на движението на планетите, звездите, галактиките. Според изчисления на учени, тъмната материя надхвърля 4 пъти "обикновената".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase