Снимка: Reuters, архив

Мобилните телефони и цигареният дим се отразяват не само на нас, а и на поколението ни. Това е доказано от български учени в Института по биология и имунология на размножаването /ИБИР/ към БАН, разказа неговият директор проф. Мария Иванова пред в. Стандарт.

Мобилният телефон има пряка връзка с репродуктивните проблеми, сочи изследване на докторанти и млади учени, финансирано с евросредства. Става дума за изследване на влиянието на излъчвания от мобилните телефони върху сперматологичните параметри, свързани с биологичната пълноценност на оплодителните клетки.

"Колегите са третирали с вълни от мобилен телефон проби в инвитро условия и са ги съпоставили с нетретирани проби. Използвана е високоспециализирана апаратура за анализ - спермокомпютърен анализатор, с която са регистрирани сериозни разлики в двете проби. Тези разлики са предимно в скоростта и начина движението на сперматозоидите. По принцип те извършват три вида движения - направо, въртеливо и спираловидно, като се движат с различна скорост. При облъчване с вълни от мобилен телефон обаче тези характеристики се променят", разказва проф. Иванова.

На първо място, телефоните твърдо повлияват скоростта на сперматозоидите - движенията им стават по-хаотични, пасивни или лениви и забавени.

"Ако искате да имате добър резултат от оплождането, те трябва да притежават добро движение, да имат съхранена енергийна обезпеченост и структурна цялост и да имат нормална структура на ДНК. Това се изисква, за да има оплождане и да има здраво поколение. За да се извърши успешно оплождане, мъжките гамети трябва да имат много добри и високи скоростни параметри", разказва професорът.

"Това е все едно състезание с две коли - едната мощен спортен автомобил, който развива 200 километра в час, а другата - способна да развие едва 30 км/ч. Който е третиран с GSM лъчения, скоростта му не може да е повече от 30 километра в час", пояснява тя.

Пробите са били облъчвани от 30 сантиметра разстояние, което е еквивалентно на това да носиш мобилния си телефон в джоба на панталона. "Вярно, че при нашите изследвания те се облъчват извън организма, в инвитро условия. Ако процесът става в организма, там вероятно е възможно да се повлияе и на самото съзряване и сформиране на сперматозоидите", разказва проф. Иванова. Това би могло да означава и по-големи поражения, въпреки че самият организъм има естествени регулаторни механизми и самият той унищожава увредените клетки.

"Може би в бъдеще ще бъдат направени опити да се види и как джиесемът повлиява в ин виво условия", казва проф. Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase