Снимка: YouTube
fallback

Британска компания е разработила технология, която може да помогне да се избегне опасността от наводнения, особено по пътищата, пише "Discovery News", цитиран от "Фокус".

Фирмата за устойчиво строителство Тarmac е създала материала Topmix Permeable - абсорбиращa бетонна настилка, способна да попие 600 литра вода на квадратен метър в минута.

С помощта на Topmix водата от пътищата буквално ще изчезва, като така ще се предотврати опасното образуване на воден слой. След абсорбирането й дъждовната вода се филтрира през порест пласт от малки камъчета, който отстранява петролните хидрокарбони и други замърсители, срещащи се обичайно по улиците. След филтрирането водата се връща в почвата.

Материалът може да допринесе и за намаляване на ефекта на градското островно затопляне, тъй като порите в структурата му не задържат толкова топлина, колкото асфалтът. Нещо повече, водата, изпаряваща се от порите на бетона, има охлаждащ ефект.
 
Технологията обаче все още не е готова за приложение в голям мащаб. Компанията отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури. Наред с това продуктът не е подходящ за натоварени пътища, а по-скоро за странични улици, пешеходни зони, велосипедни алеи и паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Номер 6 го каза. Ние от такива екстри нужда нямаме! Имаме си специално пригодени ями, които побират водата от дъжда.

7

Инж. Тенев

преди 8 години

Аха.. и тази вода минавайки през настилката изчезва в нищото... отдолу няма канализация, няма дренаж като при сегашните настилки - влива се директно в Искъра и проблема с наводненията е решен ;)

6

До oт Сидни Ав$трали

преди 8 години

A ти прочете ли статията или само клипчето гледа и реши да се из..реш ? "Компанията отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури"

fallback