Снимка: YouTube

Ледени планини на Плутон и нов, свеж поглед върху на най-голямата му луна – Харон. Това са първите открития на "Нови Хоризонти", които разкри екипът на НАСА в сряда.

Кадрите показват, че на планетата-джудже има ледени планини, високи над 3-хиляди метра. Получените данни от историческото преминаване на сондата край Плутон показват геологическа активност на планетата и на Луната ѝ Харон.

Още по темата

"Мисията имаше девет години, в които ние изграждахме очаквания за това, което искаме да видим по време на най-близкия подход към Плутон и Харон. Днес ние получаваме първото научно съкровище и мога да ви кажа, че то драстично надминава високите ни очаквания", заяви Джон Грънфелд, асоцииран администратор "Дирекция мисии на НАСА" във Вашингтон.

"Хоумрън!" възкликна Алън Стърн, главен изследовател за "Нови Хоризонти“ в Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Новата близка снимка на екваториална област, близо до основата на ярка форма на сърце на Плутон, показва планинска верига с върхове, стърчащи по-високо от 11-хиляди фута (3500 метра) над повърхността на леденото тяло.

Планините на Плутон вероятно са образувани не преди повече от 100 милиона години - обикновени младежи в 4.56 млрд. годишната слънчева система.

Новият изглед на Харон разкрива млад и разнообразен терен. Учените са изненадани от очевидната липса на кратери. Изображението показва и каньон, за който учените смятат, че е дълбок около 4-6 мили (7-9 км).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase