Снимка: Reuters, архив
fallback

Масата на екзопланета, която се намира на разстояние 200 светлинни години от Земята, бе измерена от астрономи, съобщи Франс прес, цитиран от БТА. Това е най-малката екзопланета, чиято маса е била измерена.

"Космическият телескоп "Кеплер" наскоро откри три екзопланети, които орбитират около звездата Кеплер-138", заяви съавторът на изследването Даниъл Джонтоф-Хътър от университета на Пенсилвания. "Кеплер-138 е 10 милиона пъти по-отдалечена от нашата планета в сравнение със Слънцето и 400 000 пъти по-отдалечена в сравнение с Нептун - най-отдалечената планета в Слънчевата система", добави той.

Ученият обясни как може да се измери масата на планета, която се намира толкова далеч в нашата галактика, с помощта на снимки, направени от телескопа "Кеплер" на НАСА. Когато минават пред звездата Кеплер-138, трите екзопланети предизвикват временно намаляване на излъчваната от нея видима светлина. Те временно блокират част от светлината.

"Въз основа на промяната в светлината си създаваме представа за размерите на планетата - поясни Джонтоф-Хътър. - Наблюдавайки тези минавания пред Кеплер-138, е възможно също да измерим орбиталния период - времето, нужно на планетата, за да се завърти около звездата.

При това става въпрос за прецизно измерване, което позволява да се установи кога планетата ускорява или забавя движението си в резултат на гравитацията на "съседите" си." Въпросните промени в ритъма дават възможност да се направи преценка за гравитацията и да се направят заключения за масата на планетите. Резултатите сочат, че размерите на планетата Кеплер-138б са сходни с тези на Марс. Масата й е 0,067 пъти по-голяма от тази на Земята. "Кеплер-138б вероятно е скалист тип планета като Марс, но е много по-гореща - отбеляза ученият. - Масата й е 2000 пъти по-малка в сравнение с първата, измерена преди 15 години маса на екзопланета". Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

До ПРЕВОД СТИЛ БАРЕКОВ.Спектрален анализ е съжсем разлияно нещо. Той служи за определшне на химияескиш състав на даден обект, а не за засичане на екзопланети.

8

ПРЕВОД СТИЛ БАРЕКОВ.

преди 8 години

Като превеждате научна статия постарайте се малко де ! "Въз основа на промяната в светлината си създаваме представа за размерите на планетата" вика му се спектрален анализ !"Кеплер-138 е 10 милиона пъти по-отдалечена от нашата планета в сравнение със Слънцето и 400 000 пъти по-отдалечена в сравнение с Нептун - най-отдалечената планета в Слънчевата система" Кеплер 138 е звезда, Кеплер 138б е планетата. Вие с Google Translate ли сте превеждали ?

7

до 4

преди 8 години

За *** незнам но съм сигурен , че са подходящи за провеждане на гей паради от дрогираната софийска седерастия.

fallback