Снимка: архив, Reuters
fallback

Северният ледовит океан може още през 2040 година да се окаже напълно освободен от ледената си покривка през летния период, прогнозират специалистите от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

По тяхна информация миналата зима в Арктика е имало по-малко лед от която и да била друга година, откакто се водят спътникови наблюдения.

Но според климатолога Чип Капенбъргър подобни прогнози не са притеснителни. Той застъпи тезата, че дори и да се случи, подобна ситуация не трябва да буди тревога.

Съществуват достатъчно на брой доказателства, че в миналото такива неща не са били рядкост и белите мечки са успели да оцелеят.

Учените припомнят, че преди 6-7 хиляди години крайният север на планетата от време на време е бил освобождаван от ледената си покривка.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

вера

преди 8 години

до 12 и 13Абе хора, първо няма как да береш домати в океан, защото Арктика е на северния полюс и там има Северен ледовит океан и като се стопи леда ще е само Северен океан. На южния полюс пък е Антарктика. Там има континент, наречен Антарктида, който сега е почти изцяло целогодишно покрит със сняг и лед.Извинявам се за менторския тон, но понякога трябва по-внимателно с критиките.

12

Луд с Мотика

преди 8 години

Ем без лед ще жулим уискито, к'во толкова.

11

adn

преди 8 години

Няма да съм жив, да бера домати на Северния полюс.

fallback