Снимка: bgonair.bg

Ако всичко върви по план, най-късно в четвъртък Америка ще бъде една малка крачка по-близо до изпращането на хора на Марс. За този ден НАСА е планирала изстрелването на първия тестов полет на капсулата „Орион“, казва в репортаж Сам Гробърт от Bloomberg.

Мисията тази седмица ще бъде безпилотна, но „Орион“ е проектирана да превозва астронавти на повече от 48 милиона километра, колкото са необходими за достигане на Червената планета.

Първото пътуване на „Орион“ ще бъде по-кратко - две обиколки около Земята, като ще достигне височина от 5800 км. Това е повече от 15 пъти по-високо от Международната космическа станция и по-далече, отколкото е стигал всеки друг космически кораб, създаден за хора, от времето на мисиите „Аполо“ до Луната преди близо 40 години.

Четири часа и 24 минути по-късно „Орион“ ще се върне на Земята, достигайки скорост от 32000 км/ч. При тази скорост, повърхността на „Орион“ ще достигне температури от близо 2200 градуса и затова НАСА е оборудвала космическия кораб с най-големия топлинен щит, създаван някога.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Технологии" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase