Снимка: bgonair.bg
fallback

Според последния хитов филм на Холивуд "Интерстелар" хората могат да пътуват до далечни планети чрез червейни дупки. Но какво друго можем да научим от филмите за пътуването в Космоса? Журналистите на BBC се опитаха да разберат.

От взривяването на очите с шумните експлозии до мидихлорианите (Междузвездни войни) научната фантастика често е осмивана заради това, че разбира доста погрешно науката. Съществуват десетки блогове, написани от уважавани учени и коментатори, които укоряват писатели и режисьори, че жертват основните закони на Вселената само за да разкажат по-добре историята си.

Но с новата вълна научно-фантастични филми, като "Гравитация" и "Интерстелар", които взимат физиката на сериозно, време ли е да оставим филмите да ни научат на нещо ново за Космоса и стремежа на хората да достигнат звездите?

Е, нека видим: Внимание: следващите редове съдържат спойлери и прененебрежение към вулканците (Стар Трек).

"Провалът не е опция"

В Аполо 13 ръководителят на полета Джийн Кранц (изигран от Ед Харис) се намира пред черна дъска и казва на екипа си: "Досега не сме губили американец в Космоса и със сигурност това няма да се случи в моята смяна. Провалът не е опция!" Тогава всички зрители знаят, че всичко ще е добре.

Реално дали Кранц ще каже тази фраза, или не не е от такова значение, но тя се превръща в синоним не само на "дух, който може всичко" и който притежават всички космически пионери, а се сравнява с трудности, ръководства и достига дори до бизнес семинари. Ако посетите център на Хюстън, ще се сблъскате с тази проста фразичка на книги, чаши и тениски.

"Провалът не е опция" със сигурност става основната философия на мисията на Аполо 13 и тяхното в крайна сметка успешно завръщане на Земята.

Хората се учат от грешките си и през космическата епоха, свързана с провали, бедствия и трагедии, те са си изкарали изводите, че трябва да си повишат безопасността и надеждността на космическите кораби - от старта на Аполо 1 през 1967г., в която умират трима американци, до Аполо 12, в която позволява на хора да се разходят върху Луната и да се върнат безопасно на Земята.

По същия начин космонавтите и астронавтите на Союз 1, Союз 11, Challenger, Columbia и SpaceShipTwo са дали живота си, за да развият човешкото познание. За щастие, провалите невинаги са свързани с човешки жертви, но ако провалът не е опция, ние никога няма да поемем риск.

Пазете се от извънземни

От "Пришълеца" на Ридли Скот става ясно, че андроидите и извънземните рядко идват с мир. Има, разбира се, и изключения - като вулканците в Стар Трек.

Хората обаче трябва да размислят как се отнасят към новите светове. Проф. Стивън Хокинг предупреждава за рисковете, които крият опитите да контактуваме с извънземни. През 2010 г. той коментира, че те ще дойдат и ще ограбят нашите ресурси. На конференция той казва: "Ако извънземните ни посетят, ще има същия ефект, както като Колумб е дошъл в Америка" и допълва, че "това не се е отразило добре на местните американци".

Научната фантастика тук подсказва, че дори и да се сблъскаме с интелигентни извънземни, то хората трябва да са внимателни. Например от NASA са приели толкова сериозно заплахата от извънземни, че след всяка мисия на Apolo до Луната екипажът е бил поставян под карантина. Подобна процедура се очаква да има и при мисиите до Марс.

Прочетете целия материал на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

do 1

преди 9 години

Съгласен! Чудя се, кога ли британските учени ще измислят смеситяла на вода и един чучур, вместо да я карат още с две чешми: една за студена и една за топла.

4

космическата одисея

преди 9 години

Най-великия филм за космоса е на Стенли Кубрик, 2001: Космическата одисея от 1968 година.

3

Турчин

преди 9 години

Мечтая да посетя космоса за да пробвам дали мъж може да забременее. Понеже в анадола не мога и не мога колкото и да се опитвам!

fallback