Снимка: Reuters
fallback

Докато броят на земляните почти се е удвоил от 40 години, този на насекомите, червеите и ракообразните е намалял с 45 на сто, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Ролята на безгръбначните на Земята е от изключително значение - те опрашват растенията, намаляват броя на вредните насекоми, филтрират водата и захранват почвата с хранителни вещества.

Учени са на мнение, че 322 вида безгръбначни за изчезнали от лицето на планетата през последните 5 години. Популацията на останалите видове безгръбначни е намаляла с 25 на сто.

"С изненада установихме, че намаляването на популацията на безгръбначните е сходно с това при по-едрите животни", заяви съавторът на изследването Бен Колън от Лондонския университетски колеж. Досега се смяташе, че безгръбначните са по-резистентни.

Според учените два фактора допринасят за изчезването на безгръбначните - унищожаването на хабитата им и климатичните промени.

Друго изследване представя причинно-следствената връзка между изчезването на животински видове и увеличаването на конфликтите, организираната престъпност и детската експлоатация в света. Намаляването на работните места и недохранването биха могли да предизвикат увеличаване на трафика на хора, са установили учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

"Това изследване представя намаляването на фауната като източник за социални конфликти, а не като симптом на появата им", отбелязаха учените. "Доходите и оцеляването на милиарди хора зависят директно или индиректно от месото от диви животни, а този източник намалява", разясниха още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

До анонимен 1Чети Артър Кларк

3

!

преди 9 години

Статийка за профани....Много ми е интересно как по-точно са преброили мравките или скаридите? Самите учени признават, че са ужасно далеч от откриването на всички животински видове, отделно постоянно се намират някъде по света "изчезнали от стотици и хиляди години животни". На база на тези факти е малко странно това твърдение и то за най-слабо проучените организми.

2

преди 9 години

За 40 години безгръбначните са намалели с 45% - това обяснява защо БКП/БСП не може вече да печели избори

fallback