Снимка: Архив Reuters

Международен колектив от четири групи учени, в който влизат астрономи от Северна Америка, Европа, Япония и други страни и региони на света, са открили екзопланета в двойна звездна система, съобщи "Сайънс".

Планетата OGLE-2013-BLG-0341LBb е около два пъти по-голяма от Земята, а температурата на повърхността й е около минус 213 градуса по Целзий. Планетата е отдалечена от звездата си на близо 145 милиона километра, което е почти толкова, колкото е разстоянието от Земята до Слънцето, изчислявано на 147-152 милиона километра.

Звездата, около която кръжи планетата, свети приблизително 400 пъти по-слабо от Слънцето. С това се обяснява с ниската температура на повърхността на OGLE-2013-BLG-0341LBb. Масата на звездата е равна на 0,1-0,15 слънчеви маси. Самата звезда кръжи около втора, по-масивна звезда.

Данните за OGLE-2013-BLG-0341LBb са получени за пръв път на 11 април 2013 година в резултат на наблюдение, извършено в рамките на експеримента OGLE-IV.

През следващите две седмици учените са продължили да изследват екзопланетата и звездите с различни телескопи. След това получените данни са били използвани за компютърен анализ. С негова помощ са изчислени масата, размерите и координатите на планетата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase