Космодрумът "Баконур", снимка: архив Ройтерс
fallback

Този месец БАН започва два нови експеримента в Космоса, става ясно от съобщение на академията.

От него се разбира, че с прибор, разработен от БАН съвместно с Руската академия на науките, ще се изследват последиците от микрогравитацията върху тялото на възрастни животни, а също тяхното сексуално поведение и ембрионално развитие. Това е част от биологичната мисия на космическия кораб „Фотон М“ 4, който скоро ще бъде изстрелян от космодрума „Байконур“.

Вторият експеримент ще започне на 24 юли с изстрелването на нови модули на платформата "EXPOSE-R2", казаха още от БАН. Тя ще бъде инсталирана на Международната космическа станция на 21 август. На платформата ще се правят експерименти с химически и биологически обекти, при които ще бъде изследвано въздействието на условията в открития Космос в продължение на година и половина, след което ще бъдат върнати на Земята.

Сред апаратурата на платформата "EXPOSE-R2" ще бъде и приборът "R3DR", който представлява миниатюрен спектрометър за дозата на космическа радиация. Той е разработен през 2007 г. от български учени, съвместно с учени от Университета в Ерланген, Германия.

Приборите, с помощта на които ще се осъществяват двата космически експеримента, са разработени от екип от учени от секцията "Слънчево-земна физика" на Института за космически изследвания. В екипа са проф. Цветан Дачев, главните асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук, и инженер Пламен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Кончита дее Вурскт

преди 9 години

В БАН да си поосвежат сексуалните връзки първо,после да гледат животните как го правят.Има и помощни материали...

22

Анонимен

преди 9 години

s nai golqm procent sa reptilskite prestupnici,kuchetata i maimunite ..... otskoro pochnaha iskustveno da podpomagat i razmnojavaneto na hishnite mravki(***) ot strah ot andromediancite koito taka i ne doidoha :)

21

Анонимен

преди 9 години

che tuka 99,99,99.... % sa chisti jivotni .... i ne samo jivotni a i kravosmesiteli ....

fallback