Снимка: Reuters

С невиждана досега "река" от водород в космоса може се обясни защо формирането на звезди в някои спирални галактики е равномерно, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

С помощта на свръхчувствителния радиотелескоп в Грийн банк, Западна Вирджиния, астрономи откриха много тънки нишки от газ, който се отделя от съседната галактика NGC 6946.

"Знаехме, че горивото за формиране на звезди трябва да дойде отнякъде", заяви астрофизикът Даниъл Пизаро от университета на Западна Вирджиния. "Досега обаче бяхме открили едва 10 на сто от онова, което е нужно, за да се обясни наблюдаваното от нас в редица галактики. Водещата теория гласи, че "река" от водород вероятно го донася от междугалактичното пространство. Този разреден водород досега не бе идентифициран."

Астрономите поясниха, че става въпрос за водороден газ от междугалактичното пространство, който не е бил загрят до екстремни температури от раждане на звезда в галактика или свръхнова.

Пизано и колегите му са ползвали телескопа в Грийн банк, за да открият блясък от водороден газ, който свързва галактиката NGC 6946 с нейни съседки. Това подкрепя теорията, че по-големи галактики могат да получат постоянен приток на студен водород, изсмуквайки го от съседни галактики с по-малка маса.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase