Снимка: архив, Reuters

Предшественик на човека, макар и в основата на семейното му дърво, е живял по времето на динозаврите, съобщи Дискавъри.

Този предшественик е първия плацентен бозайник. Учени от лондонския Юнивърсити колидж установиха, че той е живял преди 88,3 до 91,6 милиона години. Сред днешните плацентни бозайници са хората, както и всички други бозайници, освен двуутробните и снасящите яйца.

Резултатите противоречат на досегашната теория, основана на фосилни данни, според която "майката на всички плацентни бозайници" се е появила след изчезването на динозаврите. Според британските учени появата й е предхождала измирането на нептицеподобните динозаври.

Изчезването на динозаврите пък е улеснило появата на човека. "С измирането на динозаврите са се освободили много екологични ниши и плацентните бозайници са ги заели" – каза ръководителят на екипа Марио дос Рейс. - Плацентният предшественик се е диверсифицирал и е еволюирал до бозайниците, каквито ги познаваме днес, като гризачи, сърни, китове, коне, прилепи, месоядни, маймуни и човека."

Британските учени са анализирали 36 пълни генома на бозайници, заедно с информация от фосили. Резултатите им показали, че плацентните бозайници са се появили през периода креда, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase