Снимка: архив, Reuters

Защо еволюцията на Венера – планетата сестра на Земята, е толкова различна от тази на нашата планета? Екип от планетолози ще се опита да намери отговор на този въпрос в рамките на тригодишната мисия "ЕвроВенера", която ще изследва атмосферата и ветровете на Венера, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Венера вероятно все още крие много тайни, заяви Томас Уайдман от Парижката обсерватория, който координира проекта, финансиран с 2,2 милиона евро от Европейската комисия.

За участващите в осъществяването на проекта 6 лаборатории от Франция, Белгия, Германия, Португалия и Великобритания става въпрос да се удължи мисията на космическия апарат "Венера експрес" на Европейската космическа агенция, да се продължи изследването на събраните от него данни и същевременно да се извършат наблюдения с наземни телескопи като телескопа ALMA в Чили.

Изстрелян през ноември 2005 г., "Венера експрес" е единственият космически апарат в орбита около Венера. През юни мисията му бе удължена до 2015 г., а събраното от него огромно количество данни все още е неизследвано.

Проектът "ЕвроВенера" трябва да позволи на Европа да потвърди лидерската си роля в изследването на тази планета, отбеляза Уайдман.

Венера и Земята вероятно са формирани от сходни материали по едно и също време и в един и същ район. Диаметърът на Венера се равнява на 95 процента от земния, а масата й е 80 процента от тази на нашата планета. Венера обаче е необитаема.

Атмосферата й е съставена предимно от въглероден газ, който има парников ефект и увеличава температурата на повърхността до над 450 градуса Целзий. За планетолозите опознаването на еволюцията в дългосрочен план на тези две планети сестри е от ключово значение за подхода в изследванията на екзопланети, на които е възможно да съществува форма на живот.

"ЕвроВенера" си поставя за цел да опознае по-добре атмосферата на Венера. Мисията ще изследва феномен, свързан с ветровете на Венера - докато планетата се завърта около оста си за 243 дни, атмосферата й се завърта около себе си с 50 пъти по-голяма скорост, извършвайки една цялостна обиколка около Венера за едва 4-5 дни.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase