Снимка: NASA/ESA Hubble Space Telescope

Астрономи, работещи с данните от космическия телескоп "Хъбъл", заснеха процеса на сливане на две галактики от различен тип - спирална и лещовидна. Изображението с висока резолюция е качено на сайта на обсерваторията, съобщи Лента.ру.

На снимката се вижда как ръкавите на спиралната галактика обхващат подобната на облак лещовидна галактика. Активното ядро на спиралната галактика, наречена ESO 576-69, може да се види като ярко петно в центъра на снимката. По думите на астрономите то е било изхвърлено от центъра на спиралната галактика в процеса на сливането на двете звездни системи. Въздействието на приливните сили върху ядрото предизвиква разтеглянето му във видим звезден поток.

Сблъсъкът и сливането на галактики обикновено е съпроводено от рязко нарастване на образуването на нови звезди. Такива сблъсъци са съпроводени с гравитационни смущения, които дават "втори живот" дори на старите лещовидни и елиптични галактики с малко междузвездно вещество.

Неотдавна друга група астрофизици наблюдаваха процеса на сливане на две относително малки галактики в една масивна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase