Дупката в скалата, направена от "Curiosity". Снимка: NASA/Reuters

“Curiosity” проби дупка в скала на Марс, като за първи път завъртя бургията на бормашината си, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си. 

Специалистите още тестват оборудването на марсохода. Предишния път те изпробваха бормашината само с чуков удар. На разпространената от НАСА снимка се вижда пръстен прах, направен от бормашината, която е в края на роботизираната ръка на марсохода. Дупката е дълбока около 2 см.

Специалистите ще анализират опита, а след това ще дадат команда на “Curiosity” да направи по-голяма дупка. Бормашината е ключов уред от оборудването на “Curiosity”. Тя ще помогне на марсохода да вземе материал за анализ.

Целта на “Curiosity” е да определи дали в кратера Гейл е съществувала среда, в която е можел да се развива бактериален живот.

Съставът на скалите е много важен, за да бъде определено това, защото депозитите пазят геохимични данни за условията, в които са се образували. Взимането на материал на няколко сантиметра под повърхността на скалата ще осигури проба, която не е засегната от повърхностни влияния като обветряне и радиация.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase