Планетата CFBDSIR2149 е наречена "бездомна", защото не обикаля около звезда. Снимка: архив, Reuters
fallback

Астрономи наблюдаваха за пръв път млада "бездомна" планета, до седем пъти по-голяма от Юпитер, която няма гравитационни връзки, съобщи в. "Дейли телеграф".

Планетата CFBDSIR2149 е наречена "бездомна", защото не обикаля около звезда. Досега такава не е наблюдавана от учените.

Астрономите са я издирвали повече от 10 години и описват процеса като "да търсиш игла в хиляди купи сено". Тя отговаря на специфичните критерии за маса, температура и възраст, за да бъде определена като планета.

Възрастта й е от 50 до 120 милиона години, а температурата - приблизително 400 градуса Целзий. Смята се, че е от група от около 30 много млади звезди, известни като движещата се група AB Doradus.

Планетата е открита от учени от университета на Монреал, консултирали се с френски колеги. Те са използвали данни от канадско-френския телескоп в Хаваи и големия телескоп на Европейската южна обсерватория.

Макар и специалистите да знаеха, че такива "бездомни" планети съществуват, досега не бяха наблюдавали техен представител.

Смята се, че изолираната планета е отблъсната от други космически обекти, когато се е образувала. Астрономите се надяват, че с нейна помощ ще научат повече за свободно движещите се планети и екзопланетите. Самото й съществуване подкрепя теорията, че този вид "бездомни" обекти са по-често срещани в космоса, отколкото се мислеше досега, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 11 години

на болните мозици само Нибиру и зелени човечета са им в главите :)))

37

teodora

преди 11 години

До бай Тъпчо bai tap4o ti naistina si bai tap4o ama mnogo si prost

36

teodora

преди 11 години

До Анонимен abe ti si bil mnogo prost ako si zavarshil 12 klas i si minal gimnaziata she znaesh mnogo nesha

fallback