Астрономи откриха две галактични системи, почти еднакви с тази на Млечния път. Снимка: архив, Reuters
fallback

Астрономи са открили рядка гледка в познатата ни Вселена - две галактични системи, които са почти еднакви с тази на Млечния път, съобщава сайтът "Wired".

Когато се разглежда самостоятелно, Млечният път е типична спирална галактика. Когато обаче се групира с най-близките си съседи - Магелановите облаци - се наблюдава твърде рядко явление. То можеше да остане единствено по рода си, ако астрономи от университета на Западна Австралия и университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия не бяха открили още два подобни примера.

Учените са направили откритието си благодарение на проекта GAMA /Galaxy and Mass Assembly/, в който данните от шест широкоъгълни телескопа са използвани за изготвянето на най-детайлната триизмерна карта на галактиките във Вселената.

"Никога досега не сме попадали на галактични системи като тази на Млечния път, като се има предвид колко трудни са те за откриване. Едва отскоро разполагаме с всички необходими компоненти, за да направим анализа, който ни позволи да открием подобни групи“, казаха учените.

Анализирайки данните за стотици хиляди галактики, астрономите са установили, че три процента от тях имат съпътстващи ги галактики като Магелановите облаци, което наистина е рядкост. Учените са открили общо 14 галактични системи, които са сходни с групата Млечен път - Голям и Малък Магеланови облаци, като две от тях са почти напълно еднакви с нея.

Авторите на проучването са получили допълнително време за работа с телескопи в Нов Южен Уелс и Чили, за да изучават новооткритите галактичните системи -близнаци на Млечния път.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Тревоман

преди 11 години

Открили това, открили онова. А бе, защо не вземете да се гръмнете?!И как смятате да ни докажете това? Нима може да ни заведете там и като японски туристи да нащракаме всичко на карта памет?Кой знае какво има от обратната страна на луната... пък те ми откриват нещо, до което няма да може да стигнем и когато всичко изчезне и остане само млечния път.На нищо не вярвам, не сме дорасли до там!

19

Анонимен

преди 11 години

Две идентични казват учените... Да разбирам,че в тези 2 галактики има 2 идентични слънчеви системи с еднакви на нас Земи? Интересно ....

18

хммм

преди 11 години

до 20-ти сонара, брачет казва се ,,простолюДие,,. Простолюбие може да е долу като се съберете пиянките пред блка, не се прави на компетентен,

fallback