Снимка: архив, Reuters
fallback

Инструмент на борда на орбитиращ апарат на НАСА е открил хелий в разредената атмосфера на Луната, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американската космическа агенция. 

Наблюденията, направени от разстояние от "Лунар рикънисънс орбитър", потвърждават резултатите от експеримент на лунната повърхност, извършен през 1972 г. от "Аполо 17".  Инструментът на орбитиращия апарат е анализирал ултравиолетовите емисии в разредената лунна атмосфера и е открил хелий в измервания, покриващи над 50 орбити. 

Въпросът, на който астрономите търсят отговор, е дали хелият произлиза от вътрешността на Луната - например от радиоактивен разпад в скалите, или от външен източник като слънчевия вятър.

"Ако установим, че източник на хелия е слънчевият вятър, ще научим много за подобните процеси на други безвъздушни космически тела", казва Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Болдър. 

Ако допълнителните наблюдения изключат слънчевия вятър, остава вариантът, че хелият е продукт от вътрешен процес като радиоактивен разпад в скалите на лунната повърхност или се освобождава при трусове на Луната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Тревоман

преди 11 години

Хайде, сега, хелий! Хайде, сега вътрешен разпад...

33

Хелийй

преди 11 години

Б. Борисов знае тоя факт от средата на 18 век. И сега е натоварил Цеко с разследване на този случай за да се направи връзка между хелия на Луната и атентатора камикадзе от Бургас

32

Анонимен

преди 11 години

Костов е виновен!

fallback