В ЦЕРН учените ще търсят тъмната материя. Снимка: архив, Reuters

Капацитетът на Големият адронен колайдер на френско-швейцарската граница ще бъде повишен десетократно, за да могат учените от ЦЕРН да създадат и регистрират тъмната материя, съобщи в. "Сънди телеграф".

Физиците мислят, че тъмната материя е основата на Вселената.  Въпреки че тя изгражда 84 процента от нея и е навсякъде, досега не е наблюдавана, защото нито произвежда, нито отразява светлина.

Учените се надяват, че след ремонта на стойност 1,2 милиарда британски лири силата на лъчите от частици, който се сблъскват в тунела на Големия адронен колайдер, ще им даде възможност да засекат тъмна материя.

За целта ускорителят ще бъде затворен поне за две години. Макар и да остава още много работа върху Хигс бозона, специалистите, работещи в Големия адронен колайдер, се притесняват, че обществеността, а и финансиращите ги, могат да си помислят, че целите са постигнати. До края на годината ще продължат други експерименти, а след това ще започне ремонт.

В Големият адронен колайдер се правят сблъсъци на протони, за да се достигне температура над 4 трилиона градуса по Целзий. Това е 250 000 пъти повече от температурата на Слънцето.  Детекторите около пръстена идентифицират какво остава от тези сблъсъци. Учените се надяват, че след ремонта "Супер големият адронен колайдер" ще им даде възможност да наблюдават някои от най-редките частици.

"Това ще ни позволи да разширим много търсенето и да вървим към нова физика, както и да направим някои много точни измервания, например потенциално да се занимаваме с естеството на тъмната материя. По същество ние ще търсим някакъв голям дисбаланс в частиците, които се излъчват след сблъсък" - каза Фил Олпорт от университета на Ливърпул, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase