Подводни кадри от спускането на батискафа. Снимка: Reuters
fallback

"Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот", написа в Twitter известният канадски режисьор Джеймс Камерън, който стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-ниската точка на земната кора в Марианската падина.

След като достигна крайната цел на своето спускане, Камерън докладва на съпровождащия го екип: "Всички системи работят нормално. Нямам търпение да споделя с вас видяното!".

Режисьорът прекара малко повече от три часа на морското дъно на дълбочина 10 898 метра, преди да изплува на повърхността със своя 12-тонен батискаф "Дипсий чалънджър". Обратният път бил изминат от Камерън за по-кратко време от предвидените 70 минути. Все още няма данни за здравословното състояние на 57-годишния канадец.

Според лекаря на експедицията Джо Макинис Камерън със сигурност се е чувствал малко скован и изтръпнал заради неудобното положение, в което е трябвало да пребивава в дълбоководния апарат. "Не очаквам да има никакви проблеми, каза той. Джеймс е в много добра форма за своята възраст".

Oще по темата

Най-дълбоката част на Марианската падина се нарича "Чалънджър дийп" /"Предизвикател на дълбините"/. Самата падина е впечатляваща със своите мащаби. Тя е 120 пъти по-голяма от Големия каньон, а дълбочината й е с над километър и половина по-голяма от височината на връх Еверест.

Арнолд Шварценегер, звездата във филмите на Камерън от поредицата "Терминатор", бе сред първите, които го приветстваха в Twitter: "Поздравления за моя голям приятел, който направи най-дълбоководното самостоятелно спускане на всички времена! Ти винаги си бил първопроходец!".

Дългият 7 метра батискаф "Дийпси чалънджър", в чието проектиране участваше и самият Камерън, се спуска с въртеливо движение със скорост 150 метра в минута.

Апаратът беше конструиран така, че да може да издържи 56 часа на морското дъно. Той бе подложен на огромно налягане. За сравнение специалистите от сп. "Нешънъл джиографик" казаха: "Представете си 3 джипа едновременно да затиснат палеца ви!"

За рекордното си постижение Камерън тренираше в продължение на няколко месеца - предимно бягане и йога упражнения. Те му бяха необходими, за да може да издържи продължително време, след като свие снажното си тяло в тясната пилотска камера. Тя е изработена от стомана с дебелина 6,4 сантиметра и може да издържи на 1138 бара налягане. За конструирането на "Дийпси челънджър " бяха необходими 8 години, като в апарата бяха приложени най-съвременни технологии.

С успешния си опит Камерън успя да заснеме в 3D "извънземния свят" на рекордната дълбочина и да вземе проби от дъното.

Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната" е "първият човек в света, успял сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище", посочи в туит "Нешънъл джиографик", спонсор на експедицията "Дийпси чалъндж".

На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът "Триест" с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат вдига облаци от пясък наоколо.

Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си в 19.15 часа по Гринуич в неделя и стигна до дъното в 21.52 часа по Гринуич.

Експедиция на Камерън ще се превърне в 3D документален филм, който ще бъде прожектиран в киносалоните и излъчен по телевизионния канал на "Нешънъл джиографик". В едноименното списание ще бъде публикуван обширен репортаж от дълбоководното приключение, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 12 години

Стигнал дръното дрън-дрън. Още не е идвал в БГ. Онова дъно нищо не е! :)

20

Фен

преди 12 години

Благодаря за Титаник, Уилоу, Аватар и най вече за Терминатор 2 .Големите хора имат големи мечти!

19

до Гошо

преди 12 години

А сега кажи ми що са ти турили минуси на коментара......явно са тия с вилите и любовниците...Колкото до Камерън...споделям твоето мнение,един човек взел всичко от живота....давайки...!

fallback