Снимка: архив, Reuters

Магнитната буря, която достигна Земята в четвъртък сутринта, след известен спад отново започна да набира сила и вече е с величина G3. А това е равнището на силна магнитна буря.

Данните са на Центъра за прогноза на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, пише БТА.

Специалистите информират, че в четвъртък вечерта отново е имало изригване в активната област 1429 на Слънцето, което ще достигне Земята в неделя сутринта. Тогава обаче се очаква по-слаба магнитна буря.

Изригването, достигнало планетата ни на 8 март, е най-силното от 2004 година насам. Очакваха се нарушения в
работата на системите за глобално позициониране, големи нарушения на полетите, масови прекъсвания на тока, когато облакът от слънчевите частици достигнеше с шеметна скорост Земята, но всичко протече спокойно.

Още по темата
Според Сергей Богачьов от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт "Лебедев" активната област 1429, която може да се види и с невъоръжено око, но все пак през тъмно стъкло, вече почти е изтощила енергията си и нови изненади от нея не следва да се очакват.

След двудневна пауза в геомагнитните смущения ще има само няколко относително слаби изригвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase