Гробница на владетел на маите, руините на град Паленке в мексиканския щат Чиапас. Снимка: Reuters

Сравнително лека суша е причинила упадъка на цивилизацията на маите, която е била във възход до около 950 г. в земите на днешно Мексико и Гватемала, съобщи Би Би Си. Досега гибелта на маите се обясняваше с много тежка суша.

Мексикански и британски учени обаче твърдят, че намаляване на валежите със само 25 до 40 процента годишно е било достатъчно да свършат водните запаси в района. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". То е извършено от Центъра за научни изследвания на Юкатан и университета на Саутамптън.

Учените са използвали авангардни методи за моделиране, с които са изчислили валежите и скоростта на изпаряване от 800 г. до 950 г., когато започнал резкият упадък на цивилизацията на маите. Те са установили, че сравнително малко намаляване на валежите е било достатъчно да се изчерпят водните запаси в низините на Юкатан, където сега няма реки.

"Разпадането на обществените структури и напускането на градовете най-вероятно е следствие от критичен недостиг на вода, особено след като няколкогодишните суши са се повтаряли", каза проф. Елко Ролинг от университета на Саутамптън.

Сушите, предизвикали края на маите, приличат по тежест на прогнозираните за близко бъдеще за същия район поради промените в климата.

"Има и разлики, но предупреждението е ясно - това, което прилича на малко намаляване на водните запаси, може да доведе до важни и трайни проблеми - каза проф. Мартин Медина-Елисалде. - Проблемът не е единствено за полуостров Юкатан, той важи за всички райони с подобни условия, където изпаренията са големи".

Археолозите отдавна се интересуват от причините за колапса на класическата цивилизация на маите. Тя е процъфтявала шест века, като е имала големи архитектурни, математически и културни постижения.

Други изследвания по въпроса сочат като причина за упадъка й социални безредици, болести и обезлесяване на земите, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase