Снимка: архив, Reuters

Изследователи от института "Нилс Бор" към университета на Копенхаген съобщават, че са разнищили загадката със съществуването на големи количества тежки елементи в древни звезди в Млечния път, съобщи "Сайънс дейли".

Някои от най-старите звезди в нашата галактика - вид "звездни вкаменелости" в "покрайнините" на Млечния път - съдържат необичайно големи количества тежки елементи като злато, платина и уран. Специалистите от института "Нилс Бор" изучават тези древни звезди с помощта на телескопи на Европейска организация за астрономически изследвания, разположени в Чили.

Целта на изследователите е била да проследят произхода на съдържащите се в тях тежки елементи, което са успели да направят благодарение на неотдавнашни наблюдения. Учените обясняват, че скоро след Големия взрив във Вселената са преобладавали загадъчната тъмна материя, водородът и хелият. Под въздействието на гравитацията тъмната материя и газовете са се групирали и са формирали първите звезди.

Във вътрешността им водородът и хелият са се разтопили заедно и са образували първите по-тежки елементи като въглерод, азот и кислород. След "кратък" период от няколко стотици милиона години всички известни елементи вече са били налични.

Всеки път, когато масивна звезда изгаря и умира в мощна експлозия, известна като свръхнова, в космическото пространство се освобождават облаци от газ и новообразувани елементи. Те се улавят отново от газовите облаци и се натрупват в следващите нови звезди. По този начин новите звездни поколения стават все по-богати на тежки елементи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase