Снимка: Reuters
fallback

Австралийски учени, които изследват непроучвани досега места в Индийския океан, оповестиха, че са открили части от суперконтинента Гондвана, който преди милиони години е обхващал земите в Южното полукълбо, съобщи Франс прес.

Два потънали "острова" са открити при изследователска мисия през октомври на дъното на Индийския океан, в международни води, на 1600 км западно от австралийския бряг.

"Скалистите "острови" съдържат фосили от същества, живели в морските плитчини, а това означава, че навремето тези скали са се намирали на морското ниво или над него, заяви геоложката Джо Уитакър от университета на Сидни.

Учените смятат, че не е възможно скалите да са създадени вследствие на подводна вулканична дейност.

Откритието вероятно ще позволи да се разбере по-добре как суперконтинентът Гондвана се е разпаднал и от него преди 80-130 милиона години са се образували Австралия, Антарктида и Индия.

Уитакър се надява да изследва също "преместването" на Индия първо на северозапад, а след това на север. Смята се, че при сблъсъка на североизточния ѝ бряг в Евразия са се образували Хималаите.

Източната част на Индийския океан е сред най-слабо изследваните райони, що се отнася до движението на тектонските плочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До 27

преди 12 години

По твоята логика същото трябва да е станало и на срещуположната точка на Земята. Както Луната влияе на приливите и отливите. Аз обаче планини в Тихия океан не виждам а ти?

33

ДО 27

преди 12 години

Ни биру, Ни вину , Само Ракию че ни оноди

32

Анонимен

преди 12 години

Откриха те майко Прамакедонийо, и ние Македоните вече ще си те прибавим към Велика Македония

fallback