Снимка: CERN
fallback

Изследователи от ЦЕРН, които обявиха, че субатомни частици могат да се движат по-бързо от светлината, са готови да повторят експеримента си, но с малко по-различен метод, съобщи Би Би Си.

Според ръководителя на изследователската лаборатория на ЦЕРН Серджио Бертолучи, сега е много важно "нищо да не бъде пропуснато и всичко внимателно да бъде проверено", особено когато става дума за толкова удивителни резултати.

През септември физици от ЦЕРН, работещи над проекта OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus или експеримент по изучаване на неутринната осцилация), и от италианската лаборатория Гран Сасо установиха, че субатомни частици могат да се движат по-бързо от светлината. Техните резултати противоречат на Специалната теория на относителността на Алберт Айнщайн.

Общ преглед
Резултатите шокираха учените. Скоростта на светлината е сред основните константи във физиката и е в основата на много теории, като се започне със Специалната теория на относителността на Алберт Айнщайн.

Неутрино бе изминало разстоянието от синхротрон на ЦЕРН в района на Женева, един от елементите на Големия адронен колайдер, до подземната лаборатория Гран Сасо в Италия – 732 км, за няколко милиардни части от секундата по-бързо, отколкото се движи скоростта на светлината.

Неутриното е елементарна, неутрална частица, която е с много малка маса и на практика не взаимодейства с други частици, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До 3

преди 12 години

Незнам какво каза, но съм сигурен, че си прав!

3

Петко Марков Петков

преди 12 години

Колкото по бързо повторят опитът толкова по бързо ще се разбере че СТО е една глупотевина която е зомбирала мозъците на физиците от целия свят в продължение на повече от 100 години. Колкото по бързо повторят опитът толкова по бързо ще се разбере че в отправната система на неутриното светлината в зоната на увлечения от земята вакуум се движи със скорост 6 км/сек а земята се движи спрямо неутриното с по голяма скорост отколкото се движи светлината спрямо земята във вакуум..

2

Анонимен

преди 12 години

Е па може да съм от село, ама не знаех, че скоростта на светлината може да се движи :-О

fallback