Снимка: НАСА

Приближаването на урагана Рина принуди ръководството на НАСА да евакуира отряда астронавти от подводната лаборатория Aquarius край бреговете на Флорида, съобщи РИА Новости, като се позова на информация от американското космическо ведомство.

На официалната страница на НАСА в Туитър се съобщава, че отрядът, състоящ се от двама американци, японец и канадец, е напуснал Aquarius и скоро ще е на сушата.

Под вода астронавтите тренираха бъдещи разходки върху астероид от Слънчевата система. Стъпвайки на повърхността на малък космически обект, което може да стане някъде около 2025 година според плановете на президента Барак Обама, астронавтите ще трябва да "плават" по повърхността поради минималната гравитация. В този аспект подводните тренировки ще са най-полезни.

Още по темата
Предвидено бе астронавтите да останат в подводната лаборатория 13 дни. Експериментът започна на 17 октомври. Астронавтите усъвършенстваха техниката си в среда, наподобяваща тази на астероида. На морското дъно ги очакваше подводница, която играе ролята на космическия кораб, докато подводна лаборатория, разположена на 5 километра от бреговете на Флорида, пое функцията на реещо се в космоса парче скала.

Тренировъчната програма NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) се провеждаше на 19 метра дълбочина.

Участниците в подводната експедиция отработваха три аспекта на бъдещата си мисия. Как най-добре да се задържат на повърхността на астероида при практическа липса на гравитация, как да се придвижват и как да събират образци.

Групата на "подводните" астронавти се оглавява от Шанън Уокър, която миналата година изкара почти шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase