Снимка: Reuters

Учени "заснеха" загадъчен район от планетата ни, който не е виждан от човешки очи - дъното на тектонските плочи, съобщи Лайв сайънс. То е с изненадващо нарязан силует и прилича на обърната планина, стърчаща от Северноамериканската плоча. Тектонската плоча под район от 120 000 кв. км от Южна Калифорния варира на дебелина до 30 км на сравнително малки разстояния.

"Разстоянието от мястото, което е с голяма дебелина, до най-голямото изтъняване може да бъде изминато с кола по повърхността за по-малко от час. Това означава, че топографията е много стръмна", каза ръководителят на изследването Ведран Лекич от университета "Браун".

Стръмната топография разкрива, че дори на най-голяма дълбочина литосферата – най-горната твърда обвивка на Земята, е по-твърда, отколкото мислеха някои учени.

"Планина от пясък не може да е толкова стръмна, но ако е от гранит, може", обясни Лекич.

Макар и учените да са изследвали само малка част от планетата, според тях тази насечена топография не е аномалия. Земната литосфера е изградена от огромни припокриващи се тектонски плочи. Непосредствено под нея е астеносферата - по-топъл и гъвкав скален слой. Къде свършва единият слой и започва другият, е една от най-големите загадки на геологията.

Изненадващата топография на долната страна на тектонските плочи е разкрита с нов метод, подобен на медицинската образна диагностика. Учените са проследили как енергията от далечни земетресения преминава през два контрастни слоя и така са надзърнали в земните недра.

При преминаването на сеизмичните вълни от астеносферата в литосферата, различният вид на скалите променя вида на вълните. Измервайки многократно къде стават тези промени учените могат да съставят картина на релефа.

"Така се получава триизмерен образ на интерфейса", каза Лекич.

За "снимката" са използвани данни, събирани повече от 10 години от над 50 000 земетресения, записани с огромна мрежа от  сеизмични сензори. Още няколко научни екипа правят подобни изследвания в други части на света. Целта е да отговорят на фундаменталния въпрос как се разпадат тектонските плочи, как от първичния континент Пангея се е получил сегашния свят с разпръснати по земното кълбо континенти.

(БТА)

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase