Изображение: Courtesy of Science/AAAS
fallback

Общ преглед

 

Най-големият и най-мощен радиотелескоп в света, който беше изграден на високопланинско чилийско плато в пустинята Атакама, започна да изучава тайните на зараждането на Вселената, съобщи Ройтерс.

Неговото пълно название е Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, или съкратено ALMA. Този изключителен астрономически комплекс, който влезе в действие в понеделник, е призван да осветли процесите, които са се развили само няколкостотин милиона години след възникването на нашата Вселена. Именно тогава изгрели и  първите звезди.

Телескопът, който е съставен от множество гигантски антени, разположени на границата между Чили и Боливия, работи в милиметровия и субмилиметровия обхват. Комплексът използва радиотехнологии, които му позволяват да изследва светлинните вълни, които са твърде далечни и недостъпни за човешкото око, за да бъдат наблюдавани с оптичен телескоп.

В същото време ALMA  може да улови обекти, които са прекалено студени, за да бъдат идентифицирани от инфрачервените телескопи. Астрономите вече разполагат с техническо средство, което ще им позволи да надникнат в най-тъмните и студени кътчета на космическото пространство - областите, в които се зараждат галактиките, звездите и планетите.

Учените вече получиха и първите изображения от международната обсерватория в Атакама. Те показват сблъсъка на две галактики, при които има концентрация от звездообразуващ газ в центъра на всяка от тях. Ясно личи и регионът на тяхното взаимодействие, където се зараждат нови звезди и планети.

Изображенията бяха получени с използването едва на 12 антени, а целта на астрономите е да включат 66 до 2013 година. Данните, получени от всяка от тях, се събират и обработват в един от най-мощните суперкомпютри (ALMA Correlator), който е способен да работи със скорост 17 квадрилиона операции в секунда. За сведение, квадрилионът е единица с 15 нули.

Изграждането на комплекса ALMA започна през 2003 година, но едва сега бяха получени първите изображения на
"космическите новородени". За правото първи да разкрият тайните им се състезаваха над 900 астрономически екипа от цял свят, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

13

преди 12 години

Защо не вникнете в съдържанието и не научите нещо интересно?Стига писахте глупости, не ви ли омръзна?Една от малкото интересни неща днес и любопитни.Например не знаех какво е квадрилион!

5

Анонимен

преди 12 години

То си е нормално алхимикът да си е останал във времето, когато е имало алхимия. Достигнал е предела си преди векове. Фактът, че технологиите се развиват неимоверно него не го касае.

4

Кибик

преди 12 години

Абе как може да сме такива хейтъри бе...

fallback