Снимка: Giovanni Sostero and Ernesto Guido (CARA, AFAM)
fallback

Знаменитата комета Еленин, с която проповедниците на скорошния край на света свързваха близка визита на извънземни, изглежда, окончателно се е разрушила и няма да долети или максимално да се доближи до Земята, съобщи за РИА Новости нейният първооткривател – астрономът Леонид Еленин, сътрудник на Института по приложна математика Келдиш.

"Кометата трябваше да се появи на снимките на космическата слънчева обсерватория SOHO, но я няма. По всичко личи, че тя се е разрушила. Възможно е фрагменти, които продължават да летят по същата орбита, да видим през октомври с наземни телескопи", казва Еленин.

"Кометата няма да причини и не би могла да причини никаква вреда на нас и на нашата планета", подчертава той.

Кометата C/2010 X1 (Elenin) е открита от Леонид Еленин през декември 2010 г. Тя стана първата за 20 години "руска" комета – предишните подобни находки са направени още през съветско време през 1989 и 1990 г.

Дългопериодичната комета неочаквано придоби гръмка слава сред поддръжниците на теорията за заговор и проповедниците на настъпването на края на света през 2012 г.

Oще по темата

Те предсказваха, че нейното приближаване към Земята ще доведе до глобална катастрофа, за което свидетелства самото й наименование – "Ele" означавало "extinction level event" (унищожителна катастрофа), а "nin" ще рече "Nibiru in November" (има се предвид мистичната планета Нибиру, чието приближаване до Земята трябва да доведе до катастрофа).

Кометата Еленин е "нова" комета, която за първи път попада във вътрешната област на Слънчевата система от облака на Оорт. Такива нови комети отначало светят много силно, но след това яркостта им спада според това как се изпарява ледът в ядрото им.

Кометата Еленин трябваше да се приближи към Земята на минимално разстояние – 0,23 астрономически единици (34,9 млн. километра) – на 16 октомври.

В края на август астрономи любители, наблюдаващи кометата, фиксираха значително снижаване на яркостта на ядрото й, което свидетелстваше за началото на разрушаването на небесното тяло.

Гибелта на комети е често събитие. За последните 10 години астрономите са фиксирали разпадането на шест такива небесни тела, без да се броят т.нар. слънцедраскащи комети от семейството на Крейц, които "загиват" със стотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Ivan Ivanov

преди 12 години

Nyama dae po strashno ot katastrofata koyato e v Bulgaria daje 2012 shte si zamine a Bulgaria pak shte si ostane sus katastrofata

60

Анонимен

преди 12 години

Niamam tyrpenie za 21 12 2012 :))) da gledam seir iz neta:)

59

Мухахаа

преди 12 години

Даже и кометите бягат и се трошат от нас! Никой не мое ни запре! Гадно племе сме!

fallback