Изображение: NASA

Американски учени са изчислили последиците от космическа супербуря - слънчево изригване, което може да пробие плазмената защита на Земята. Оказва се, че подобна буря може да направи околоземното пространство непригодно за спътници поне за 10 години напред, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Магнитното поле на нашата планета е устроено така, че удържа около Земята плътна обвивка от заредени частици (поясът на Ван Алън), която се простира на разстояние до 4 земни радиуса. Този пояс пречи на разпространението на слънчевите изригвания, като не позволява високоскоростното ускорение на електроните. През октомври 2005 г. бе наблюдавано изригване на Слънцето, което доведе до намаляване на обвивката почти два пъти.

В рамките на новото изследване учените са моделирали последиците от мощно изригване, което би могло да доведе до почти пълното изчезване на защитната обвивка. Смята се, че подобен род събития са редки, но все пак са възможни. Според учените подобно нещо е било наблюдавано например през 1859 г. Оказало се, че падането на плазмения "щит" ще доведе до попадане на голямо количество високоенергийни електрони в околоземното пространство.

Според учените тези частици ще представляват опасност за типичните съвременни апарати поне в продължение на 10 години. За да бъдат предпазени спътниците, те ще трябва да бъдат конструирани с много по-дебело покритие. Освен това частиците ще са опасни както за хората, така и за електрониката на борда на Международната космическа станция.

Изследователите твърдят, че аналогично замърсяване със заредени частици около Земята е имало в началото на 60-те години на миналия век в резултат на серия ядрени опити във въздуха, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase