Проф. Николай Овчаров показва мраморния релеф с изображение на легендарен тракийски цар. Снимка: Булфото
fallback

Мраморен барелеф на тракийски бог конник – Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това обяви археологът проф. Николай Овчаров, който днес представи за първи път ценната находка.

Вдясно върху парчето мрамор личи изображението на тракийски бог конник – Херос, който е посрещнат от своята жена богиня.

"Този сюжет възниква към V–IV век пр.н.е. Първите мраморни релефи се появяват в I век от началото на християнството, а през II–III век, откогато датира днешната находка, те са особено популярни", обясни археологът.

Плочки с тези изображения много често били вграждани върху преносими паметници.

"Смята се, че тракийският конник Херос е персонификация на всички по-ранни виждания на траките, олицетворяващи старите богове", разказа Николай Овчаров.

По думите му мраморният барелеф е доказателство, че някога в района на Перперикон са съществували култови практики.

Барелефът е открит на около 4-5 метра от залата с олтара в двореца-светилище. Освен изображението на тракийския бог-конник Херос, професор Овчаров представи още една находка, датираща от предримската епоха (II–I век) – сребърен амулет във формата на брадвичка с изображение на слънцето над него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

чушкопекарник

преди 12 години

до 52,ти въобще четеш ли какво пишат хората е мен,ония американски еврейски професорчета със шведи преди 10 год. ли кога,правят изследване и го доказват научно и също така още преди Хитлер е доказано,просто от руската пропаганда тва сме учени че сме били славяни,че Аспаруг е нащия баща,да но Аспарух е бил хуна,от монголските племена........

52

Завършил- до 45

преди 12 години

Човече това нагласено, за да може да влзязат българите в съюз с немците във войната.

51

Завършил

преди 12 години

Стига лъгахте народа проф. Овчаров. Защо пък светилищетето да не е на на Тракийския конник(бог-херос)? Спрете с изнасилването на българските археологически паметници и не предизвикавайте международни научни спорове. Не забравяйте, че това е светилището на проф. Овчаров, от което той се моли към всички инвеститори да инвестират:)

fallback