Теорията за суперсиметрията не намери потвърждение в рамките на изследванията с Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Това заяви представителката на ЦЕРН проф. Тара Шиърс на международна конференция в Мумбай, Индия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Извършихме поредица експерименти с елементарни частици в Големия адронен колайдер. В хода на изследванията по експериментален път проверихме основните изводи от теорията за суперсиметрията и истинността на описания от нея физически свят, но не получихме нужното потвърждение, отбеляза Шиърс.

Теорията за суперсиметрията е формулирана през 1973 г. и предполага наличие на двойник на всяка известна на науката елементарна частица, който се отличава със свои характеристики. Въпросната теория позволява да се отговори на въпроса защо Вселената има значително по-голяма маса от тази на наблюдаваните в нея космически обекти.

Сега учените от ЦЕРН оповестиха, че не са открили признаци за съществуването на тези тежки двойници. През последните няколко месеца учени извършиха експерименти с В мезони в Големия адронен колайдер. В рамките на изследванията бе установено, че до разпадане на В мезони не се стига толкова често, както ако съществуваха техни суперсиметрични "партньори", чието наличие е предвидено от въпросната теория.

Тара Шиърс все пак не отхвърли напълно теорията за суперсиметрията, като поясни, че не е намерено потвърждение на изводите от опростената й версия, но не и от по-сложния й вариант.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase