Снимка: geekologie.com
fallback

Непознат вид риба, която съществува вече 200 милиона години на нашата планета, беше открита от японски и американски учени в пещера на дъното на Тихия океан край архипелага Палау, съобщи Би Би Си.

Рибата прилича на съвременните змиорки, но е със специфична, независима еволюционна линия. Наречена живо изкопаемо, тази змиорка е съществувала на Земята още по времето, когато тя е била обитавана от динозаври.

Последните са изчезнали отдавна, а праисторическият вид змиорка живее и до днес в океанските пещери.

Учените от САЩ и Япония са установили, че новият вид животно е далечен прародител на съвременните змиорки, но е с много по-примитивна генетична структура.

Все още не е ясно по какъв начин той е успял да оцелее на Земята и да я обитава вече 200 милиона години.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Гладник

преди 12 години

Тоз рибок на смимката, като му махна главата и ми прилича на филенце от морска риба мммм.... :) Иначе кво толкова? Оцеляла била в пещери - сама, защитена,дребна и т.н. Ами крокодили, акули....? И те са от праисторията тук и не личи да са се запътили на някъде :D

12

fsb

преди 12 години

до 10 - очевидно да :)Кефи ме тоя рибок, личи си че е стар вид, има архаична форма, относно статията - рибата не само е живяла по времето на динозаврите - тя е живяла от зората на ерата на динозаврите - има разлика...

11

bez

преди 12 години

sigurno e "chovek" na Gotze!

fallback