Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Учените от НАСА установиха, че радиусът на Земята не се променя с времето, съобщи Лента.ру.

През 19 в. хипотезата за променящият се земен радиус се използваше за обяснение как са възникнали планините и океаните. През 60-те години на миналия век теорията се формира и наложи в научния свят. Подобни колебания в радиуса биха вднесли неточности в Международната Земна координатна система (ITRF - International Terrestrial Reference Frame), приета през 1991 г.

В рамките на новото изследване създали модел на движение на обектите по земната повърхност, използвайки данните получени с помощта на спътниковите наблюдения.

Оказало се, че ако земният радиус се променя, то скоростта, с която това би ставало ще е по-малко от 0,1 мм в година. Според учените подобни изменения може да бъдат пренебрегнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 12 години

Това, за което говориш е "неваляшка", а матрьошките са дървените кукли с различна големина, които се скриват една в друга.

9

12343

преди 12 години

забравих ника ми отдолу хахахах.........и значи тая теория за изчезването на динозаврите, сигурно наистина е най-вероятната..за метеорита

8

Анонимен

преди 12 години

имаше едни кукли матрьошки в детството ми дето отдолу бяха като обли - и като ги наклониш на едната страна и ги пуснеш- и те се клатушкаха наляво-надясно, докато се уравновеси.... май имаше няква тежест вътресега значи, виновен е втечнения слой при земята - така ли...... може и тежеста да влияе, може и двете-незнам

fallback