Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Ако през целия си съзнателен живот сте имали проблеми със смятането, то най-вероятно природата не ви е дарила с математически мозък. Последното проучване по въпроса доказва, че склонността към математиката се формира още преди раждането.

Това, че на някои им „върви“ математиката, а други са хуманитарно насочени, всички го знаят. Досега обаче това се обясняваше като следствие от обучението и възпитанието, съобщи medikforum.ru.

Американските психолози от Университета в Балтимор са категорични, че математическите способности или пълното им отсъствие по никакъв начин не зависят от обучението и настойчивостта на родителите. За да докажат твърдението си, учените провели експеримент с 200 деца до 4-годишна възраст.

На всички тях показали екран, на който светели сини и жълти точки. После децата били запитани кои точки са повече – сините или жълтите. На малчуганите било разрешено да прерисуват точките на хартия и после да ги преброят.
След това психолозите проверили способностите на децата да умножават.

Оказало се, че тези, които най-точно определили броя на точките, се справили и най-успешно със задачите за умножение. Учените обясняват този факт с това, че склонността към математиката при някои деца присъства и преди началото на процеса на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

12343

преди 12 години

математиката е важна, какво значи зарежете я???..... учисе като другите науки, но няма развитие на мисъл- това са формули, знаци и т.н. /говоря за тези с калкулаторите/..... малкото хора дето смятат по-сложни неща наум, ги поздравявам.

60

Анонимен

преди 12 години

Защо не аналитичност? Обясни на ограничените. А алгоритмично мислене? Аз съм икономист и мисля, че аналитичното ми мислене е развито от математката, не от философията.

59

Анонимен

преди 12 години

аналитичност има при философията, но не и при математиката, но какво ви обяснявам като сте ограничени създания

fallback