Проф. Дейвид Левърингтън от Тексаския технологичен институт твърди, че големите канали на Марс, които приличат на речни корита, са образувани не от вода, а от силни и бързи потоци лава, каквито на Земята не сме виждали, съобщи ЮПИ.

Геологът е изследвал снимки с висока резолюция на червената планета. Той твърди, че минераложки данни подкрепят теорията за нисковискозна лава, която е нарязала повърхността на Марс. Някои от каналите и каньоните на Марс са с дължина до 2900 км.

Външно те приличат на прорезите, образувани на Земята от гигантски глациални езера. В марсианските каньони обаче няма депозити като речните. Те не завършват и със затрупани със седименти делти. Вместо това те полека се сливат с огромните равнини от вулканичен базалт.

"Съществуват изобилни доказателства, че в началото на тези големи системи е имало изригвания на лава, за течащ материал по дължината им, както и за огромни количества лава в устията на тези системи – каза проф. Левърингтън. – Не е известен процес, с който да изригват големи количества вода и да образуват канали с такава дължина."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase