Снимка: herschel.esac.esa.int/
fallback

Астрономи откриват все повече и повече от ключовите елементи на живота в космоса - от аминокиселини до огромни водни запаси.

Поредната им находка, направена с помощта на телескопа "Хершел" на Европейската космическа агенция, е на кислородни молекули в звездообразуващия комплекс Орион, съобщи ИТАР-ТАСС. Индивидуални атоми на кислорода се срещат на много места в космическото пространство, особено около масивни звезди.

Молекулярният кислород обаче, съставляващ над 20% от въздуха, който дишаме, досега се е изплъзвал на учените.

"Кислородният газ е известен на науката от 230 години, но едва сега успяхме да потвърдим, че тази проста молекула съществува в космоса", казва Пол Голдсмит от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. Американската космическа агенция също има принос към мисията на телескопа "Хершел".

Астрономите търсят неуловимите молекули в космоса от десетилетия с балони, както и с наземни и космически телескопи.

Шведският телескоп "Один" засече молекула на кислорода през 2007 г., но откритието му не беше потвърдено.
Голдсмит и колегите му допускат, че кислородът е "заключен" във водния лед, покриващ частиците космически прах. Те смятат, че откритите от "Хершел" кислородни молекули в мъглявината Орион са се образували от затоплянето на ледените зрънца от звездната светлина. В резултат на това се е отделила вода, преобразувала
се в кислородни молекули.

Учените ще продължат да търсят молекули на кислорода в други звездообразуващи комплекси.

"Кислородът е третият най-разпространен елемент във вселената и молекулите му трябва да изобилстват в космоса. Специалистите се надяват с помощта на телескопа "Хершел" да открият необходимия за живота на живите организми молекулярен кислород и на други места в космическото пространство", казва Голдсмит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 12 години

Че ние така или иначе нищо не знаем за космоса и за планетите НАСА казват така е значи е така а всъщност кой знае какво има по другите планети

12

ikavalov

преди 12 години

Изследванията в космоса са ключа към голямата крачка, която предстои

11

Анонимен

преди 12 години

nai-hubavoto na takiva "***", bez polza i struva6ti mnogo pari sa snimkite. 4oveka e sazdaden da zivee na zemiata, ribite v moreto i ptizite vav vazduha. primirete se s tova i ne pryskaite pari za gluposti.

fallback