Изображение: Gemini Observatory/AURA
fallback

Отдалечена мъглявина може да помогне на астрономите да разберат феномен, предизвикан от смъртта на звезди, заявиха американски учени.

Те оповестиха за съществуването на планетарна мъглявина, кръстена Кронбергер 61 и открита от австрийски любител астроном, на симпозиум в Тенерифе, Испания, съобщава сайтът Space.com.

Астрономи поясниха, че планетарната мъглявина с кръгла форма прилича на футболна топка в дълбокия космос и може да създаде представа как сформирането на подобни мъглявини е било повлияно от "компаньони", като звезди или чужди планети. Над 3000 планетарни мъглявини са наблюдавани в Млечния път.

Изследването на предсмъртните стонове на звезди със средни размери като Слънцето е обект на разгорещени дебати сред астрономите, особено относно ролята, която "компаньоните" могат да играят, заяви Орсола де Марко от университета Маккуори в Сидни, Австралия.

Планетарните мъглявини нямат нищо общо с планетите, но дължат названието си на гигантски планети, които за пръв път са били наблюдавани от Земята с помощта на ранни примитивни телескопи.

"Новооткритата планетарна мъглявина е голяма загадка, увери Де Марко. Някои неотдавнашни теории гласят, че планетарни мъглявини се сформират единствено в близки бинарни и дори планетарни системи. От друга страна традиционното обяснение е, че повечето звезди и дори самостоятелните звезди като Слънцето ще имат същата съдба. Нещата могат да са съвсем прости."

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

NIKOA

преди 12 години

;Анонимен; това е снимка на твоя болен празен мозак.Престани да пишеш мозачни изблици и глупости!Браво на колегите за откритието съгласен съм с тяхното откритие че,е важноза историята на планетарните мъглявини.

6

Шарка

преди 12 години

Шарката ли е на футболна топка, или просто е сферична:)

5

до 4

преди 12 години

още в първото изречение пише Американски учени *** ли си...кои Американски учени изследват космоса бе...не са ли НАСА...

fallback