Снимка: Булфото
fallback

При проби, взети по време на експедиция по проблемите на  древните брегови линии на Черно море и условията за човешко  присъствие с кораба на Института по океанология "Академик", са  открити слоеве от пясък, запечатан с тиня, което свидетелства за внезапно нахлуване на солени води в сладководното Черно море в миналото. Това съобщи днес проф. Уилям Раян от Колумбийския  университет.

Според него внезапното нахлуване на солена вода е симптом за катастрофа в Черно море. Ученият обясни, че при нахлуването на солените води в Черно море, което тогава е било с нулева соленост, е настъпила изключителна промяна на обкръжаващата среда, което по думите му "е екокатастрофа".

Според учените в миналото е имало рязка смяна на фауната в Черноморския басейн. Раян допълни, че след последния ледников период в Черно, Аралско и Каспийско море са се отичали водите от ледниците.

По време на експедицията, която е финансирана от Фонда за  научни изследвания, са взети ядки от 27 сондажа за изследване на строежа и състава на черноморските утайки и определянето на  тяхната възраст.

Проф. Петко Димитров от Института по океанология коментира, че учените са на мнение, че преди около 8000 години по старата  брегова линия на Черно море са живели хора.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Катастрофата беше

преди 12 години

преди няколко столетия, когато един ферибот със морска сол от Турция за Румъния се обърна около Емине

9

Анонимен

преди 12 години

"Черно море е било сладководно" Във Варна и децата знаят, че Черно море преди около 8 000 - 10 000 години е било езеро. Едва с топенето на ледовете и вдигане на нивото на средиземно море се прелива солената вода от Босфора

8

Loverman

преди 12 години

Добро утро.... тва че Черно Море е било сладководно езеро го има на филм на National Geographic отпреди 4-5 години.

fallback