Снимка: NASA/Bill Ingalls
fallback

Единият от двата космически апарата АРТЕМИС вече е на лунна орбита след успешни маневри, насочвани от инженерите, управляващи полета от университета на Калифорния в Бъркли, съобщи ЮПИ.

Вторият апарат от мисията ще бъде изведен на орбита в средата на юли.

Мисията АРТЕМИС е първата, която ще изследва Луната от точките на Лагранж. Те са от двете й страни, като там земната и лунната гравитация са в идеален баланс. Едновременното използване на два спътника ще осигури уникален двупосочен поглед.

Двата апарата са от друга флотилия сателите, наречени ТЕМИС. Те бяха изстреляни през 2007 г. и изпълниха мисията си да изучават взаимодействието между земното магнитно поле и слънчевия вятър през 2010 г. Екипът, работещ с тях, предложи два апарата да бъдат пренасочени на лунна орбита, като се използва останалото им гориво.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 12 години

Всички са на сериозни медикаменти тука. Милите ..

30

Анонимен

преди 12 години

на цеко тъщата държи един апартамент на точката "Лагранж 1"

29

ас

преди 12 години

Ей днес като прочетох първите коментари и разбрах колко съм грешал ! 100 пъти предпочитам да прочета редовната дискусия НАСА-Роскосмос и кой е по велик отколкото да видя постингите на малумниците за които има само политика ! Дано ви се пр*еб*Т компютрите или да загубите пръстите си че да се отървем от вас! Една новина не оставихте без да споменте Тиква ,Боко ,Цеко ....... АМАН!

fallback