Изображение: NASA/CXC
fallback

Астрономите определиха точното разстояние до обекта Лебед X-1, който е първият признат за черна дупка.
Лебед Х-1 (Cygnus X-1, или Cyg X-1) е източник на рентгеново излъчване в съзвездието Лебед, открит през 1964 г.

Почти веднага астрономите предположили, че източникът на излъчване е черна дупка, но много специалисти считали, че доказателствата за твърдението са само косвени, а Лебед Х-1 вероятно е неутронна звезда.

Основното препятствие за признанието на Лебед Х-1 за черна дупка е било неопределеното разстояние до нея. За да бъде определено, учените трябвало да знаят каква е масата на Лебед Х-1. Този параметър се изчислява въз основа на яркостта на звездата, колкото по-ярка е тя, толкова по-голяма е масата й, съобщава Лента.ру.

Благодарение на събраните и анализирани данни от Very Long Baseline Array учените определили разстоянието от Земята до Лебед Х-1. То е 6050 светлинни години ± 400.

Според изчисленията на астрономите масата на източника на лъчение е 14,8 пъти по-голяма от слънчевата. Това е много повече от критичния предел, който разграничава неутронната звезда и черната дупка. По този начин се доказва, че първата черна дупка наистина е такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

KOKO

преди 12 години

ДЖОБА МИ Е КАТО ЧЕРНА ДУПКА.ТРЯБВА ДА ИМА ПЪК.......НИЩО НЯМА.СЕГА МИ ИЗЧИСЛИ СЛЕД КОЛКО СЛЪНЧЕВИ ГОДИНИ ЩЕ ИМА НЕЩО.

25

до 22

преди 12 години

колегата сигурно е имал предвид клас планетарни. Иначе си прав радиуса на земята е маалко повече около 4000 мили. Но ти откровенно искаш да се правиш на по-умен отколкото си. Човека е дал приблизителните цифри с ориентири спрямо небесните тела, но теб това не те интересува нали си поредния всезнайко. Евала 18 благодаря за инфото.

24

vlady

преди 12 години

Долната граница на масата на звездна черна дупка е някъде 2 и 3 слънчеви маси все още не е съвсем уточнена. Ако съществуват т.н кваркови и преонови звезди може да се увеличи до около 5.

fallback