Френски археолози откриха оборудване за производство на бира на 2500 г. в Прованс, съобщи Дискавъри.
Домашната пивоварна в Рокпертюз, Югоизточна Франция, е сред  най-древните в Европа. Възможно е добиваната в нея бира да е приличала много на съвременната.

"По всичко личи, че тя е била произвеждана по начин, близък  до традиционното пивоварство и не е била много различна от  сегашната домашна бира - каза ръководителят на екипа Лоран Буби. - Точно какъв е бил вкусът й, обаче е трудно да се каже. Не  знаем нищо за използваните добавки, като хмел, нито за  евентуалната млечна ферментация, която би придала на напитката кисел вкус".

Буби и колегите му са анализирали три проби от седимент в  къща на 2500 г. в Рокпертюз. Тогава там са живеели келти.  Едната от пробите е от пода близо до огнище и пещ. Другата е от  керамичен съд, а третата - от яма. И в трите проби е намерен  овъглен ечемик, като 90% от зърната били покълнали.

Ечемикът бил подбран внимателно, за да не съдържа семена на  плевели. Затова не е вероятно той да е покълнал заради лошо  съхранение.

По онова време хората в Южна Франция са пиели вино, внасяно  от Средиземноморието. Правели са и местни вина. Гърците и  римляните обаче не са обичали бира, затова французите надали са  им я продавали. Келтите са харесвали бирата и вероятно с нея се е търгувало между племената.

На базата на намерения ечемик и оборудване, учените мислят, че обитателите на дома са киснели зърното в съдове, след това са го разстилали върху павирания под да покълне, сушели са го във  фурната, за да прекратят поникването и са смилали малцовия  ечемик с камъни. Други контейнери са използвани за ферментацията и съхраняването на напитката.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase