Сигнали от гигантски черни дупки, които поглъщат газ в "детските години" на Вселената, показват, че тези черни дупки вероятно са се разширили заедно със своите галактики, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. Съществува симбиотична връзка между черните дупки и техните галактики от зората на времето, заяви Кевин Шавински от Йейлския университет, който е участвал в изследването върху масивни черни дупки в сърцевината на галактики.

В далечни квазари астрономи вече бяха открили черни дупки с маса, която надвишава 1 милиард слънчеви маси. Тези черни дупки са съществували по-малко от 1 милиард години след Големия взрив.Сега учените решили да изследват повече черни дупки, за които се предполага, че се намират в центъра на около 200 далечни галактикти, открити с космическия телескоп "Хъбъл".

Тези галактики са съществували 700-950 милиона години след Големия взрив. Следователно светлината им е пътувала близо 13 милиарда години в космоса, преди да бъде уловена от "Хъбъл".

Как да бъдат открити черни дупки на подобни разстояния във времето и пространството? Преди да бъдат погълнати от черните дупки, газът и космическият прах излъчват рентгенови лъчи.С помощта на рентгеновия телескоп "Чандра" на НАСА Шавински и негови колеги от университета на Хавай открили изключително малко лъчене - няколко високоенергийни рентгенови фотона от галактика, които са преодолели тези разстояния.

След като изследвали лъченето от около 200 галактики, учените заключили, че черните дупки са се разширили заедно със своите галактики. Учените констатирали също, че тези черни дупки са се разширилри значително по-бързо през "детството" на Вселената, отколкото се смяташе досега.

Някои въпроси обаче не са намерили отговор. Как са се зародили предтечите на тези супермасивни черни дупки? Какъв механизъм е позволил едновременната еволюция на черните дупки и техните галактики?, се пита астрономът Алексей Вихлинин от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън в Кембридж, САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase