Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Два нови елемента бяха добавени в Менделеевата таблица, съобщи Би Би Си. Те имат краткотраен живот, но са станали безсмъртни в областта на химията.

Двата елемента получиха признание от Международия съюз за чиста и приложна химия и Международния съюз за чиста и приложна физика.

Засега новите елементи са под номера 114 и 116. Временните им названия са унунквадий и унунхексий, а официални названия ще получат по-късно.

Учени сблъскали атоми на други елементи в лабораторна среда, за да създадат нови. "Експериментите ни отнеха няколко седмици, заяви химикът Кен Муди от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в САЩ. За разлика от повечето познати химични елементи като въглерод, злато и калай, новите два са с краткотраен живот - атомите на 114-ия елемент се разпадат за секунди, а тези на 116-ия - за част от секундата."

Двата елемента са открити благодарение на сътрудничеството между учени от лабораторията и от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. За официалното признаване на двата елемента са допринесли експерименти, извършени между 2004 и 2006 г. допълва още БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Даниел Джаксън До 10

преди 12 години

Старгейт, Стар Трек, Андромеда и т.н - прекрасни филми, но са само филми

11

Томас

преди 12 години

имената им звучат доло горе като унуфрий

10

кзл

преди 12 години

Ммм, дали се приближаваме към откриването на Накуадата?! Ще строим ли скоро Старгейти?! За това ли спряха SGU ?! :))

fallback